Witamina C
Wielokierunkowe działanie witaminy C sprawia, że jest ona najbardziej rozpoznawalna spośród wszystkich witamin.
Witamina C jest witaminą antyoksydacyjną, co znaczy, że chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Jej niedobór objawia się szybkim zmęczeniem, brakiem łaknienia, bólami stawowo- mięśniowymi, krwawieniem dziąseł, a przede wszystkim znacząco obniża odporność naszego organizmu.
Witamina C – źródła
Głównym źródłem witaminy C są warzywa i owoce.
Jednym z najbogatszych źródeł witaminy C są owoce dzikiej róży.
Występująca w nich witamina C jest lepiej przyswajalna i 3-5 krotnie bardziej aktywna w porównaniu z jej sztucznym zamiennikiem.
Inne bogate jej źródła to owoce ( jagodowe, cytrusowe, granaty), a także warzywa takie jak: zielona pietruszka, papryka, warzywa kapustne, czosnek, cebula, chrzan, jarmuż czy kalafior.
Witamina C a żelazo
Warto wiedzieć, zwłaszcza jeśli mamy skłonność do anemii, że produkty bogate w witaminę C znacznie poprawiają wchłanialność żelaza – dlatego posiłki mięsne zawsze warto spożywać z surówkami.
Witamina C z produktów żywnościowych a jej forma farmakologiczna
Witamina C w postaci farmakologicznej jest metabolizowana do szczawianów i może zwiększać ich wydalanie z moczem, wpływa na zakwaszenie moczu nasilając krystalizację soli moczanowych i cystynowych. Witamina C przyjmowana w postaci naturalnej ( owoce, warzywa) nie stwarza takiego zagrożenia z uwagi na cytryniany.
Witamina C – zapotrzebowanie
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C jest najwyższe spośród wszystkich witamin, a znacząco wzrasta u kobiet w ciąży, karmiących, a także w stanach chorobowych, u osób palących papierosy oraz w stanach zmęczenia i zdenerwowania.
Osoby, które spożywają minimum 5 porcji warzyw dziennie z pewnością dostarczają sobie prawidłową jej ilość.
Witamina C jest bardzo nietrwała, wrażliwa na wiele czynników: tlen, promienie nadfioletowe, wysoką temperaturę. Podczas przechowywania i obróbki termicznej jej zawartość może spaść nawet o 50%.
Witamina C a choroby neurodegeneracyjne
Witamina C jako antyoksydant pełni istotną rolę w zapobieganiu uszkodzeniom mózgu wywołanym przez wolne rodniki. Jej obecność jest konieczna do przebiegu wielu procesów biologicznych.
Witamina C a stan naszej skóry
Jest kofaktorem w procesie biosyntezy kolagenu, dlatego dla zachowania przez długie lata elastycznej i młodo wyglądającej skóry nie można zapominać o jej zaspokojeniu.
Witamina C a choroby nowotworowe
Wiele badań epidemiologicznych i klinicznych dowodzi, że wysokie spożycie warzyw i owoców bogatych w witaminę C , a także wysokie stężenie witaminy C we krwi są odwrotnie skorelowane z ryzykiem zachorowania na raka.
Doskonałe źródło witaminy C – sprawdź tutaj.
- tekst ma charakter wyłącznie informacyjny i nie może być traktowany jako wytyczne do ewentualnego leczenia
Napisz lub odpowiedz: