Awokado – dobre kwasy tłuszczowe.
W 100g zawiera aż 11,51g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Niektóre badania wskazują, że awokado spożywane codziennie może być kluczem do utrzymania złego cholesterolu we właściwych granicach.
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA), których równie bogatym źródłem jest oliwa z oliwek mają szeroki zakres właściwości prozdrowotnych dla naszego organizmu. Pełnią rolę ochronną w profilaktyce miażdżycy i chorób serca. Pozytywnie wpływają na profil lipidowy – zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego oraz frakcji lipoprotein LDL, która odkłada się w naczyniach krwionośnych przyczyniając się do powstawania blaszek miażdżycowych, w rezultacie prowadząc do chorób układu sercowo-naczyniowego. Jednocześnie nie obniżają cholesterolu frakcji HDL, który ma korzystne znaczenie dla naszego zdrowia, transportując cholesterol z tkanek obwodowych do wątroby, gdzie jest metabolizowany.
Odpowiednia ilość tego kwasu w diecie sprzyja redukcji glukozy w surowicy krwi, zwłaszcza u chorych z cukrzycą typu 2.
Awokado to również bogactwo witamin.
Zawarta w awokado witamina E, witamina C, beta- karoten i polifenole hamują produkcję wolnych rodników, które poprzez uszkodzenie materiału genetycznego mogą inicjować procesy powstawania komórek nowotworowych, a duża zawartość potasu korzystnie wpływa na utrzymanie właściwego poziomu ciśnienia krwi.
Dwa proste przepisy na pastę z awokado:
- awokado, 1 ząbek czosnku, kilka kropel soku z c
ytryny i sól. ( awokado przekrój wzdłuż, pokręć delikatnie, aby łatwiej odeszło od pestki, usuń pestkę, miąższ wydrąż łyżką i natrzyj pestką ( dzięki temu tak szybko nie ściemnieje), następnie w miseczce widelcem rozgnieć wszystkie rozdrobnione składniki)
- awokado, natka pietruszki ( wg uznania), 1 ząbek czosnku, jogurt grecki (ok. pół kubeczka), sok z cytryny.
Aby pasta nie zmieniła koloru, należy do niej włożyć pestkę, która znacząco spowolni ten proces.
Smacznego!
Które awokado jest smaczne…
Ważne, by owoc był dojrzały, będzie wtedy smaczniejszy i łatwo będzie można go obrać ze skórki. Skórka awokado przy dotyku powinna się uginać. Niedojrzały owoc należy rozciąć wzdłuż i każdą z połówek obrócić w przeciwnym kierunku. By owoc dłużej zachował swój naturalny kolor, jego niespożytą część należy posmarować pestką.
Podsumowanie wartości odżywczych awokado:
w 100g części jadalnej
Energia [kcal] 160,0000
Białko ogółem [g] 2,0000
Tłuszcz [g] 15,3000
Węglowodany ogółem [g] 7,4000
Sód [mg] 10,0000
Potas [mg] 600,0000
Wapń [mg] 11,0000
Fosfor [mg] 41,0000
Magnez [mg] 39,0000
Żelazo [mg] 1,0000
Witamina C [mg] 8,0000
Witamina A [mikro g] 7,0000
Witamina E [mg] 1,3000
Witamina B6 [mg] 0,2800
witamina D [mikro g] 0,0000
Błonnik pokarmowy [g] 3,3000
Cholesterol [mg] 0,0000
Kwasy tłuszczowe: ogółem nasycone [g] 1,8000
Kwasy tłuszczowe: ogółem jednonien. [g] 11,5100
Kwasy tłuszczowe: ogółem wielonien. [g] 1,3300
Witamina B1 (tiamina) [mg] 0,1100
Witamina B2 (ryboflawina) [mg] 0,1200
% energii z białka 5,00
% energii z tłuszczu 85,00
% energii z węglowodanów 10,00
Przeczytaj kilka słów o pieczarkach https://www.dieta-4u.pl/pieczarki/
- Podsumowanie na podstawie – dieta5
- Na podstawie: Dietetyka, żywienie zdrowego i chorego człowieka -Helena Ciborowska, Anna Rudnicka, Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw – H. Kunachowicz
Napisz lub odpowiedz: