Dietoterapia- dna moczanowa

Posted In: Porady

Tagi:

Dna moczanowa

 

Objawy dny moczanowej

Każdy, kto przeżył atak dny moczanowej wie, jak wiele przynosi ona bólu.  Dna moczanowa jest chorobą zapalną, w której kryształy kwasu moczowego odkładane są w stawach ( najczęściej  w stawie dużego palca stopy tzw. podagra). Efektem odkładania się kryształów w stawach jest zapalenie, które może przebiegać napadowo, a  wraz z upływem czasu może przybrać formę przewlekłą. Napady dny moczanowej objawiają się nagłym i bardzo silnym bólem stawu, który stopniowo narasta w pierwszych godzinach. Ból jest na tyle intensywny, że uniemożliwia choremu normalne funkcjonowanie. Staw w napadzie ostrym jest obrzęknięty, zaczerwieniony i cieplejszy. Atak ustępuję po kilku dniach.

Czynniki ryzyka rozwoju dny moczanowej.

Głównym czynnikiem  ryzyka rozwoju dny moczanowej jest podwyższony poziom kwasu moczowego tzw. hiperurykemia.

Do głównych przyczyn hipeurykemii należą:

  • Zmniejszone wydalanie kwasu moczowego przez nerki,
  • Nadużywanie i regularne spożywanie alkoholu,
  • Nieodpowiednia dieta bogata w białko zwierzęce: podroby, owoce morza, niektóre ryby,
  • Przyjmowanie określonych leków ( leków moczopędnych, aspiryny w dużych dawkach).

 

Podwyższone stężenie kwasu moczowego  często występuje u osób z  chorobami cywilizacyjnymi: nadwagą, otyłością, cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym,  zaburzeniami lipidowymi i  miażdżycą. Większe ryzyko zachorowania na dnę moczanową dotyczy mężczyzn, zwłaszcza w podeszłym wieku.

 

Czynniki ryzyka dny moczanowej:

  • Płeć męska
  • Podeszły wiek,
  • Predyspozycje genetyczne,
  • Nadciśnienie tętnicze,
  • Cukrzyca,
  • Nadwaga i otyłość,
  • Zespół metaboliczny,
  • Nadużywanie alkoholu,
  • Odwodnienie,
  • Zwiększone stężenie kwasu moczowego we krwi- hiperurykemia,
  • Niektóre leki.

 

Dietoterapia dny moczanowej

 

Podstawowa terapia dny moczanowej opiera się na zmianie przez chorego nawyków żywieniowych i stylu życia, a także zastosowaniu leków obniżających stężenie kwasu moczowego.

Podstawowe wskazania dietetyczne:

 

Wisnie_dieta4u

  • Niedobór witaminy D może zwiększać ryzyko wystąpienia dny,
  • Należy wzbogacić dietę w kwas eikozapentaenowy (EPA), który zmniejsza reakcje zapalne wywołane przez kryształki kwasu moczowego.
  • Należy dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu ( nawet do 3 litrów dziennie). Odwodnienie skutkuje wzrostem stężenia kwasu moczowego.
  • Ważne jest spożywanie niskotłuszczowych produktów mlecznych, które obniżają stężenie kwasu moczowego.
  • Należy spożywać wiśnie ( ok. 450g) – związki fenolowe w nich zawarte niwelują objawy stanów zapalnych stawów w przebiegu dny moczanowej.

Podstawowe przeciwwskazania dietetyczne:

 

  • Ważne jest ograniczenie spożycia produktów bogatych w 10102013186związki purynowe ( szczególnie mięsa, produktów mięsnych, podrobów – wątróbki, serca, ozory), ryb – śledzia, sardynek, łososia, a także owoców morza, galaretek mięsnych, mocnych wywarów z mięsa i bulionów.
  • Unikanie lub całkowita eliminacja z diety alkoholu – zwłaszcza piwa.
  • Unikanie cukru i słodyczy, słodkich napojów, soków owocowych oraz dużych ilości owoców,
  • Wskazana jest dieta z ograniczeniem tłuszczy ( zwłaszcza nasyconych- smalec, tłuste produkty mleczne, tłuste mięso)

 

 

UWAGA – również intensywny lub długotrwały wysiłek fizyczny wzmaga degradację adeniny i powoduje wzrost stężenia kwasu moczowego we krwi.

 

 


Indywidualna dieta on-line

 

Oferta

 

Ciekawostki

 

 


  • Tekst ma charakter informacyjny, a wszelkie próby leczenia należy skonsultować osobiście ze specjalistą.

 

 

 

Napisz lub odpowiedz: