Dna moczanowa
Objawy dny moczanowej
Każdy, kto przeżył atak dny moczanowej wie, jak wiele przynosi ona bólu. Dna moczanowa jest chorobą zapalną, w której kryształy kwasu moczowego odkładane są w stawach ( najczęściej w stawie dużego palca stopy tzw. podagra). Efektem odkładania się kryształów w stawach jest zapalenie, które może przebiegać napadowo, a wraz z upływem czasu może przybrać formę przewlekłą. Napady dny moczanowej objawiają się nagłym i bardzo silnym bólem stawu, który stopniowo narasta w pierwszych godzinach. Ból jest na tyle intensywny, że uniemożliwia choremu normalne funkcjonowanie. Staw w napadzie ostrym jest obrzęknięty, zaczerwieniony i cieplejszy. Atak ustępuję po kilku dniach.
Czynniki ryzyka rozwoju dny moczanowej.
Głównym czynnikiem ryzyka rozwoju dny moczanowej jest podwyższony poziom kwasu moczowego tzw. hiperurykemia.
Do głównych przyczyn hipeurykemii należą:
- Zmniejszone wydalanie kwasu moczowego przez nerki,
- Nadużywanie i regularne spożywanie alkoholu,
- Nieodpowiednia dieta bogata w białko zwierzęce: podroby, owoce morza, niektóre ryby,
- Przyjmowanie określonych leków ( leków moczopędnych, aspiryny w dużych dawkach).
Podwyższone stężenie kwasu moczowego często występuje u osób z chorobami cywilizacyjnymi: nadwagą, otyłością, cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym, zaburzeniami lipidowymi i miażdżycą. Większe ryzyko zachorowania na dnę moczanową dotyczy mężczyzn, zwłaszcza w podeszłym wieku.
Czynniki ryzyka dny moczanowej:
- Płeć męska
- Podeszły wiek,
- Predyspozycje genetyczne,
- Nadciśnienie tętnicze,
- Cukrzyca,
- Nadwaga i otyłość,
- Zespół metaboliczny,
- Nadużywanie alkoholu,
- Odwodnienie,
- Zwiększone stężenie kwasu moczowego we krwi- hiperurykemia,
- Niektóre leki.
Dietoterapia dny moczanowej
Podstawowa terapia dny moczanowej opiera się na zmianie przez chorego nawyków żywieniowych i stylu życia, a także zastosowaniu leków obniżających stężenie kwasu moczowego.
Podstawowe wskazania dietetyczne:
- Niedobór witaminy D może zwiększać ryzyko wystąpienia dny,
- Należy wzbogacić dietę w kwas eikozapentaenowy (EPA), który zmniejsza reakcje zapalne wywołane przez kryształki kwasu moczowego.
- Należy dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu ( nawet do 3 litrów dziennie). Odwodnienie skutkuje wzrostem stężenia kwasu moczowego.
- Ważne jest spożywanie niskotłuszczowych produktów mlecznych, które obniżają stężenie kwasu moczowego.
- Należy spożywać wiśnie ( ok. 450g) – związki fenolowe w nich zawarte niwelują objawy stanów zapalnych stawów w przebiegu dny moczanowej.
Podstawowe przeciwwskazania dietetyczne:
- Ważne jest ograniczenie spożycia produktów bogatych w
związki purynowe ( szczególnie mięsa, produktów mięsnych, podrobów – wątróbki, serca, ozory), ryb – śledzia, sardynek, łososia, a także owoców morza, galaretek mięsnych, mocnych wywarów z mięsa i bulionów.
- Unikanie lub całkowita eliminacja z diety alkoholu – zwłaszcza piwa.
- Unikanie cukru i słodyczy, słodkich napojów, soków owocowych oraz dużych ilości owoców,
- Wskazana jest dieta z ograniczeniem tłuszczy ( zwłaszcza nasyconych- smalec, tłuste produkty mleczne, tłuste mięso)
UWAGA – również intensywny lub długotrwały wysiłek fizyczny wzmaga degradację adeniny i powoduje wzrost stężenia kwasu moczowego we krwi.
Indywidualna dieta on-line
Oferta
Ciekawostki
- Tekst ma charakter informacyjny, a wszelkie próby leczenia należy skonsultować osobiście ze specjalistą.
Napisz lub odpowiedz: