Zdrowa przekąska

Posted In: Porady

Tagi:

Lubimy podjadać

 

Najczęściej podjadamy wykonując monotonne czynności, które nie do końca nas absorbują. Podjadamy w pracy, przy komputerze, czytając książkę, gazety, oglądając filmy i wiadomości, prowadząc samochód, czy jadąc w autobusie. Praktycznie nie ma chwili, w której nie moglibyśmy podjadać.

 

Podjadanie jest zgubne

 

Tracimy kontrolę nad ilością zjedzonych porcji. Jeśli rano w pracy położymy sobie w zasięgu ręki jakąś przekąskę – orzeszki, paluszki, czekoladę, chrupki, chipsy – właściwie nie ma możliwości, by w ciągu kilku godzin takiej przekąski nie zjeść. Nie zdajemy sobie sprawy,  ile w tym czasie przyswajamy energii,  i to niestety w postaci tzw. pustych kalorii. Do tego wszystkiego,  zamiast czuć przypływ energii,  czujemy się coraz bardziej znużeni i niestety w dalszym ciągu głodni. Dlaczego tak się dzieje?

Po spożyciu cukrów prostych następuje gwałtowny wzrost stężenia cukru we krwi, ale też gwałtowny jego spadek w stosunkowo krótkim czasie.

Inaczej to wygląda, gdy zjemy coś wartościowego

Być może dobrze skomponowana kanapka lub jogurt z owocami, płatkami owsianymi czy amarantusem nie spełni naszych oczekiwań sensorycznych, ale z pewnością doda nam energii na wiele godzin uzupełniając jednocześnie niedobory witamin i mikroelementów.

 

 

 

Zdrowe „wymienniki” tradycyjnych przekąsek

 

 

  1. Orzechy włoskie, brazylijskie, laskowe, migdały – co prawda nie należą do przekąsek niskokalorycznych, dlatego należy spożywać je rozsądnie i z umiarem, ale ich wartości odżywcze, prawdziwe bogactwo witamin- również antyoksydacyjnych, składników mineralnych, a w przypadku orzechów włoskich również kwasów omega-3 sprawia, że powinny być uzupełnieniem codziennej diety każdego z nas.
  2. Nasiona słonecznika, pestki dyni – niestety również nie należą do produktów niskokalorycznych, ale podobnie jak w przypadku orzechów ich wartości odżywcze przemawiają na korzyść ich spożywania.
  3. Amarantus ekspandowany – bardzo wartościowy w żelazo, inne składniki mineralne i witaminy powinien być znakomitym uzupełnieniem jogurtów, serków i soków.
  4. Suszone owoce – są dobrym źródłem energii, ale również witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.
  5. Warzywa – właściwie nie ma ograniczeń, co do ich spożywania. Większość warzyw jest niskokaloryczna, a każde warzywo stanowi bogactwo witamin, które po prostu są niezbędne do utrzymania zdrowia, pięknego wyglądu, młodości i dobrego samopoczucia.
  6. Świeże owoce – źródło witamin, mikroelementów, błonnika pokarmowego.

 

 

 

  • Jeśli podobał Ci się nasz tekst, zmotywuj nas do działania 🙂
 .
Dlaczego czujemy głód
Dieta on-line
Kontakt

 

 


Tekst ma charakter informacyjny, a po właściwą poradę należy udać się osobiście do specjalisty.

Napisz lub odpowiedz: